Sanomattakin selvää, että Intiaan matkustavalla on oltava polio- ja jäykkäkouristusrokotteet voimassa. Turistiripulin luvatussa maassa on parasta varautua kaikkeen. Ei ole liioiteutua varautua suonensisäiseen nesteytykseen Delhi-bellyn iskiessä, jonka varalta päädyin ottamaan Twinrix-rokotteen yleisemmän Havrixin sijaan. Verottaa jonkin verran kukkaroa, kolmen piikin setti kustantaa 129 euroa, mikä on toisaalta pieni hinta lähes 30 vuoden suojaa vastaan. On jopa merkkejä siitä, että hepatiittirokotus antaisi elinikäisen suojan. Eikun seuraavaa reissua suunnittelemaan!

Matkareitistä ja -ajasta riippuen on syytä harkita myös lavantauti- ja kolerarokotteiden ottamista (erityisesti omatoimimatkoilla maaseudulla). Japanin aivotulehdukselta suojautuminen on vähintäänkin viisasta (kolmen piikin sarja 89 eur). Viikko ennen matkaa aloitettavaksi malarianestolääkitykseksi suositeltiin ensin Helioparia, mutta ilmeisesti tällekin lääkkeelle resistenttejä kantoja löytyy jo Intiastakin, joten lääkitykseksi vaihdettiin Lariam. Kymmenen viikon Lariamit maksaa viiden kympin verran.

Kaiken kaikkiaan rokotteisiin uppoaa järkyttävät 300-400 euroa, mikä tuli hieman yllätyksenä. Olinhan laskenut matkabudjetiksi 20 eur/päivä ja lennotkin irtosivat naurettavilla 395:lle eurolla/hlö. Ei auta kuin pistää puuroa poskeen ja venyttää penniä seuraavat viikot ennen matkaa.