(Teksti 14.4. matkapaivakirjasta.)

Takana 18 h matkustamista Varanasista Kolkataan (ent. Kalkutta). 2AC vaunu oli talla kertaa torkean rojuinen ja paadyin nukkumaan rinkka jalkopaassa sen sijaan, etta olisin laskenut sen kaatopaikkaa muistuttavalle vaunun lattialle. Punkkamme sijaitsivat kaytavalla ja olivat hitusen ahtaammat kuin edellisessa loosissa.

Kolkatan asema oli viihtyisa ja soimme aamupalaa ilmastoidussa Delissa. Kavimme viela netissa tsekkaamassa hotelleja ja otimme ennakkoon maksetun (prepaid) taksin (65 rs=1 eur) travellerien suosimalle Sudder Streetille, mika osoittautuikin mainettaan paremmaksi.

Vilaisimme ensin pari Lounarissa mainittua budjettimestaa, jotka olivat aika kamalia. Kovasti kehuttu Hotel Maria oli varsinainen laava! Lounarin kayttama kuvaus "home away from home" tuntuu kylla suuresti liioitellulta. En tieda muista, mutta meilla kotipuolessa maali on yleensa seinilla ja ikkunoissa on lasit kaltereiden sijaan! Hotel Maria muistutti lahinna autiotaloa, jota ovat asuttaneet jo vuosikausia aivan muut elavaiset kuin ihmiset.

Hotel Neelamissa oli jotain persoonallista tunnelmaa, mutta maali hilseili pahasti siellakin ja mielestamme huone ei ollut pyydetyn 550 rupian arvoinen, ilman ilmastiontia varsinkaan. Viereisesta Hotel Emiratesista loysimme sitten putipuhtaan lahes cumulustasoisen ilmastoidun huoneen 800 rupian hintaan. Siis noin neljan euron lisapanoksella edelliseen verrattuna! Monet matkalla tapaamamme kanssamatkustajat ovat tyytyneet ei-ilmastoituihin huoneisiin, mutta Varanasin 42 asteen tukalan helteen ja sahkokatkojen jalkeen pulitamme mielellamme extraa pienesta luksuksesta.

Vietimme Kolkatassa siis vain yhden paivan ja yon ennen lentoa Chennaiin. Taytyy sanoa, etta Kolkata yllatti meidat todella positiivisesti. Erityisesti Chowringheen kaupunginosa leveine jalkakaytavineen, viileine ostoskeskuksineen ja vehreine puistoineen tarjosi meille kaivatun irtioton Intian tajunnan rajayttavasta kaaoksesta. Taysin hapeilematta suuntasimme syomaan Pizza Huttiin ja nautimme kaupunginosan eurooppalaisesta vauraudesta. Brittien kadenjalki nakyy Kolkatassa ehka paremmin kuin missaan muualla Intiassa. Chowringheen katuja tallatessa tuntui kuin olisi ollut Lontoossa.

Suosittelen Kolkattaa kaikille breikin tarpeessa oleville Intian kiertajille.